1. Tee ruoat itse ja vähennä take away -tuotteiden ostoa
Oon ollut useasti järkyttynyt siitä, kuinka paljon mulla menee rahaa ulkona syömiseen! Vaikka tykkään tehdä ruokaa, niin monesti ollaan kotiuduttu salilta ja muilta arkimenoilta vasta niin myöhään, ettei ruokaa enää jaksa alkaa laittamaan. Tällöin tulee nopeesti napattua kaupasta jotain, tilattua Woltista tai käytyä jossain lounaalla kesken työpäivän. Ehdotinkin miehelle, että aletaan suunnittelemaan viikon ruoat etukäteen ja käytetään jo kaapista löytyviä juttuja. Tällä lailla ruokaa on aina jääkaapissa eikä ylimääräisiin kauppareissuihin mene aikaa eikä rahaa. Myös pienet ostokset, kuten take away -kahvi tai suklaapatukka kerryttävät aikamoisen miinuksen pankkitilille kuun loppuun mennessä.
2. Tee ostoslista ennakkoon
Mä oon todella huono käymään kaupassa ilman kauppalistaa. Tällöin mun tulee napattua kaupasta mukaan ihan mitä sattuu ja heräteostoksia kertyy ostoskoriin turhankin paljon. Kunnolla mietitty ja valmiiksi tehty ostoslista säästää aikaa kaupassa pyörimiseltä ja koriin päätyy useimmiten vain tarvittavat ostokset. Mä ja Oscar ollaan molemmat ladattu puhelimeen kauppalistasovellus Bring, joka on tosi kätevä! Molemmat näkee, jos toinen on jo käynyt kaupassa ja sinne voi lisätä juttuja aina kun tulee mieleen, että jotain puuttuu.
3. Laita rahaa säästöön heti palkkapäivänä
Mä oon ottanut tavoitteeksi laittaa joka palkasta hyvän summan säästöön sekä rahastoon joka kuukausi pakollisten menojen yhteydessä. Näin näen heti paljonko mulla on käytettävissä normaaliin kuluttamiseen eikä säästösummasta tule tingittyä niin helposti. Myöskin kaikki "extratienistit" lisään säästöön. Tällä tavalla tuohon säästämiseen jää oikeasti vähän koukkuun ja on kiva seurata säästöjen kasvamista. Tililtä voi tietenkin laittaa myös automaattisen summan kuukausittain siirtymään säästötilille tai rahastoon, mutta mun mielestä on kivempi itse tehdä tuo siirto, sillä se tuntuu vähän kuin shoppailulta. :D Jo pienikin summa on parempi kun ei mitään!
4. Vähennä autoilua
Oon välittäjänä töissä, joten auto on mulle pakollinen töissä. Tätä myötä käytän autoa vähän turhankin usein myös vapaa-ajalla. Pienistä ja lyhytaikaisistakin parkkimaksuista kertyy sievoinen summa kuun loppuun mennessä! Asutaan kävelymatkan päässä keskustasta, joten esimerkiksi kauppareissut voisi hoitaa kokonaan kävellen ilman turhia autoreissuja. Hankin hetki sitten uuden auton, joka kuluttaa vähemmän ja on muutenkin ekologisempi. Kannattaa myös vertailla autovakuutuksia, sillä näissä voi säästää isoja summia kuukaudessa.
5. Kiinnitä huomiota tuotteiden laatuun ja tarpeeseen
Nykyään tarkastelen enemmän tuotteen laatua ja materiaalia kuin hintaa. Aikaisemmin käytin todella paljon rahaa alennusmyynteihin ja pikamuotiliikkeisiin. Jos jokin tuote oli halpa, niin se oli aivan pakko ostaa vain sen takia. Nykyään mietin tarkkaan tarvitsenko tuotetta ja kauanko käytän sitä. Oon huomannut, että monet halvat ja huonolaatuiset vaatteet tai tekstiilit menevät heti rikki tai nukkaantuvat pesussa. Nyt oon saattanut ostaa vaikka kalliimmat kengät tai neuleen, koska tiedän niiden kestävän pidempään ja säästävän myös luontoa. Tiedän myös, että en tule heittämään niitä parin kuukauden päästä kirpparille vaan nämä miellyttävät silmää pidemmänkin aikaa ja niiden pitämiseestä tulee hyvä fiilis.
6. Kilpailuta sopimuksesi ja karsi turhat suoratoistopalvelut
Spotify, Netflix, HBO, kuvankäsittelyohjelma, nettipaketti, kanavapaketti, sähkösopimus, matkavakuutukset...Nämä vievät yllättävän ison siivun kuukausittaisissa laskuissa. Esimerkiksi sähkösopimuksen ja puhelinliittymän kilpailuttaminen voi säästää jo useita euroja kuussa. Oon ollut itse sähköyhtiössä töissä ja siellä tämän todellakin huomasi. Kannattaa myös miettiä tarvitseeko todella kaikkia tilaamiansa maksullisia suoratoistopalveluita vai riittäisikö kenties yksi.
Kommentoikaa alas myös omat hyväksi todetut säästövinkkinne!